Zoeken    |    Adverteren    Abonneren
Bestuurszaken
Wat drijft de collega's van waterschap Noorderzijlvest?

Verknocht aan het water

 4 tot 6 minuten leestijd.
Vier medewerkers van waterschap Noorderzijlvest vertellen wat hen drijft om bij een waterschap te werken en wat zij belangrijk vinden in hun werk.


Annemieke van der Lans

Communicatiemedewerker educatie – werkt sinds 2006 bij het waterschap

“Ik had in 2006 nog nooit van een waterschap gehoord, maar ik wilde graag in een maatschappelijke organisatie werken. Ik woonde toen in Den Haag, maar ben geboren en getogen in Groningen. Dus het was leuk om weer terug te gaan naar mijn roots. Het is heerlijk om bezig te zijn met het Groningse landschap en de hele provincie door te reizen. Ik geniet daar erg van. Als medewerker educatie sta ik veel voor de klas om over het waterschap en de waarde van water te vertellen. Van basisschoolleerlingen tot mbo-studenten. Dat is een ontzettend leuke uitdaging. Ook geven we excursies en rondleidingen. Bijvoorbeeld bij de rioolwaterzuivering in Groningen. Het is leuk wanneer leerlingen begrijpen hoe trots we mogen zijn op onze waterwerken en experts. Nederland wordt wereldwijd gevraagd bij waterproblemen. Als het weer tekeer gaat, bewaken we de dijken. Dat is een mooi beeld van hoe we in Nederland letterlijk met de voeten in de klei staan en kijken of dat goed gaat. Ik wil leerlingen handreikingen bieden, van het aanpakken van plasticsoep tot wat ze zelf kunnen doen in hun tuin. En ik moedig hen aan om te stemmen als ze achttien zijn, zodat ze invloed hebben op hun eigen toekomst en omgeving.”

“Het is heerlijk om bezig te zijn met het Groningse landschap”

Edwin Rittersma

Adviseur fysieke leefomgeving – werkt sinds 2007 bij het waterschap

“Het technische aspect van waterbouwkunde trok mij aan in mijn studie Weg- en waterbouwkunde. Ik heb daarom bewust gekozen voor een stage bij een waterschap, daarvan werd ik erg enthousiast. Dat is alweer dertig jaar geleden en ik werk nog steeds in deze sector! Nu adviseer ik over plannen in de openbare ruimte en welke plek water daarin krijgt. Nog steeds is techniek de basis, maar de communicatie is minstens zo belangrijk. Ik zorg ervoor dat het water een belangrijk onderdeel is van plannen in de leefomgeving. Mijn drijfveer om hier te werken is simpel: dankzij goed waterbeheer kunnen we hier wonen, werken en recreëren. Als wij ons werk neerleggen, wordt ons land onleefbaar. De dijken breken door, de gemalen stoppen en rioolwater wordt niet meer gezuiverd. Veel mensen beseffen dat niet. Ik vind het mooi om dat waterverhaal steeds weer te vertellen. Ik ben verknocht aan dit werk! Er zit veel ruimte in de organisatie, hoe we werken én in ons beheergebied. En wat is het gaaf om de leefomgeving elke dag een beetje mooier en beter te maken. In de loop der jaren zie ik steeds meer het fysieke resultaat van mijn werk.”

“Als wij ons werk neerleggen, wordt ons land onleefbaar”
Rienke Meijerink

Rieneke Meijerink

Juridisch adviseur – werkt sinds 2019 bij het waterschap

“Voordat ik bij het waterschap in dienst kwam, wist ik nog weinig af van wat een waterschap eigenlijk doet. Dat vond ik iets positiefs, want dan viel er dus ook veel te leren. Dit is inmiddels gebleken en bijleren doe ik nog iedere dag. Vaak over verrassende onderwerpen. Dat maakt mijn werk zo uitdagend.Onderdeel van mijn werk is het geven van juridisch advies aan onze verschillende afdelingen. Inhoudelijk varieert mijn werk en houd ik mij bijvoorbeeld bezig met handhavingsrecht, aansprakelijkheidsrecht en bezwaar- en beroepsprocedures. Ik vind een goede communicatie met de bewoners uit ons beheergebied erg belangrijk. In plaats van alleen maar brieven sturen, maak ik graag ook persoonlijk contact. Ik nodig inwoners uit op kantoor of pleeg een extra belletje om te horen of we nog iets kunnen betekenen. Zo kan je soms net het verschil maken. En mensen voelen zich gehoord. De maatschappelijke opgaven die het waterschap heeft, maken mijn werk zinvol. We zijn onderdeel van veel mooie projecten en het is fascinerend hoe het watersysteem binnen ons beheergebied werkt. Alles staat in verbinding met elkaar waardoor relatief kleine wijzigingen een groot effect kunnen hebben.”

“In plaats van alleen maar brieven sturen, maak ik graag ook persoonlijk contact”

Marijn Hooghiem

Adviseur watersysteem en waterveiligheid – werkt sinds 2019 bij het waterschap

“Om te beginnen ben ik echt een buitenmens! En als adviseur watersysteem en waterveiligheid ben ik gelukkig ook vaak buiten te vinden. Daarnaast vind ik het mooi dat je bij een waterschap in aanraking komt met allerlei verschillende belangen,  omdat zoveel mensen met water en de openbare ruimte te maken hebben. Van politiek tot boeren en burgers: water verbindt. Ik vind het een leuke uitdaging om de visie van ons waterschap vanuit al die verschillende belangen te bekijken. Mijn werk gaat vaak over waterbeschikbaarheid en hoe we omgaan met watertekorten. Intern en extern adviseer ik zowel bij normale omstandigheden als in crisissituaties over ons unieke watersysteem. Zoals bij regionaal hoogwater of droogte. Want elk waterschap heeft weer zijn eigen kenmerken, functioneren en uitdagingen. In ons gebied hebben we bijvoorbeeld te maken met bodemdaling door aardgaswinning. Dat geeft ons werk een extra uitdaging.Waterbeschikbaarheid en droogte zijn nu grote thema’s. Dat zijn uitdagingen die vragen om creatieve oplossingen en samenwerking met andere waterschappen. Dat contact vind ik leuk en leerzaam. Het inzoomen op kleine regio’s en uitzoomen naar landelijke thema’s maakt mijn werk boeiend. Elke dag ben ik bezig met veranderingen en de impact op verschillende belangen. Wat kunnen wij betekenen en wat betekent een bepaalde verandering in de keten? Dat drijft mij.”

“Ik vind het een leuke uitdaging om de visie van ons waterschap vanuit al die verschillende belangen te bekijken”
LinkedInWhatsAppEmail
LinkedInWhatsAppEmail
 
 

Ook interessant

Anieke Kranenburg is 28 jaar en algemeen bestuurder bij waterschap Vechtstromen
Bestuurszaken
Nieuwe garde in waterschapsbestuur

Jong… maar zeker niet onervaren

 2 tot 4 minuten leestijd.
portret van Japke-d. Bouma
Bestuurszaken
Interview

Iets helder uitleggen is ontzettend hard werken

 4 tot 6 minuten leestijd.
Herman Havekes is jurist en strategisch adviseur van de Unie van Waterschappen
Bestuurszaken
Zorgen over geld en grondwaterbeheer

Nieuwe hoogleraar pleit voor meer eenvoud

 3 tot 4 minuten leestijd.
Portret foto Jiska Taal, algemeen bestuurder hoogheemraadschap van Delfland
Bestuurszaken
Frisse blik en vertrouwd gezicht

Jiska Taal en Janneke Ottens blikken terug en vooruit

 3 tot 5 minuten leestijd.
De beste artikelen van Waterkracht in jouw inbox

Alles wat je wilt weten over toekomstbestendig waterbeheer!