Zoeken    |    Adverteren    Abonneren
vergaderzaal met lange tafel, lege stoelen en weids uitzicht door de ramen rondom
vergaderzaal met lange tafel, lege stoelen en weids uitzicht door de ramen rondom
Bestuurszaken
Column

Er is écht toekomstbestendig beleid nodig

 2 tot 3 minuten leestijd.
Dat waterschappen en drinkwaterbedrijven voor een enorme opgave staan, weten we allemaal. Stikstof, waterkwaliteit, de gevolgen van klimaatverandering: ze schreeuwen allemaal om aandacht. De watersector werkt er hard aan, met zorgvuldig opgestelde langetermijnvisies. Soms zelfs tot 2050 of nog later. Maar hoe effectief zijn die visies als ze niet worden opgesteld voor en door de bewindvoerders van de toekomst?


Jonge stemmen

Aan de bestuurstafels ontbreekt het geluid van de collega’s die wél de gevolgen van het langetermijnbeleid gaan ondervinden: de jongeren. En dan gaat het niet alleen om leeftijd, maar ook om jonge gedachten, voor de lange termijn. Gelukkig dringt de toegevoegde waarde van jonge stemmen op strategisch niveau langzaamaan steeds meer door. Zo kondigde één van de drinkwaterbedrijven een Young Board aan: een orgaan van zes jonge werknemers dat gevraagd en ongevraagd advies levert aan de bestuursleden over toekomstvraagstukken. Een mooie eerste stap, maar ik denk dat het niet snel zal leiden tot concrete hervormingen binnen de hele bedrijfsvoering. Het advies kan immers makkelijk worden weggewuifd.

‘Een generatietoets had heel veel ellende in de watersector kunnen voorkomen’

Generatietoets

Het is tijd voor grotere maatregelen. Zoals de generatietoets. Dat betekent het door experts toetsen van de effecten van beleid, investeringen en aanbestedingen, voordat ze worden geïmplementeerd, op de impact voor toekomstige generaties. Een instrument dat het beleid dat vandaag gemaakt wordt, écht toekomstbestendig maakt. Een generatietoets had heel veel ellende in de watersector kunnen voorkomen. Denk aan de vergunningverlening voor PFAS-lozingen in water, het toestaan van grondwateronttrekkingen in droge gebieden en het bouwen van huizen in gebieden die steeds verder wegzakken. Als er nagedacht was over de gevolgen op de écht lange termijn, waren er ongetwijfeld andere keuzes gemaakt. 

Vanaf kabinet Rutte III werd er al gesproken over de ontwikkeling van de generatietoets. En vorig jaar vroeg voormalig Deltacommissaris Peter Glas kabinet Rutte IV, op aanraden van de Jonge Klimaatbeweging, om de generatietoets toe te passen in beslissingen over de ruimtelijke inrichting van Nederland. Er werd instemmend gereageerd, maar het kabinet viel voordat er iets gebeurde. Het is dan ook aan de nieuwe Deltacommissaris én het kabinet om niet te vallen voor crisismanagement, maar aan toekomstbestendig beleid te blijven werken. 

Jakob Ollivier de Leth

Jakob Ollivier de Leth (1997) bekijkt technische uitdagingen met een jonge én sociale blik en werkt sinds een aantal jaar in de internationale watersector. Hij is onder andere lid van het Groundwater Correspondents Network van het IGRAC. 

LinkedInWhatsAppEmail
LinkedInWhatsAppEmail
 
 

Ook interessant

Polder met schapen achter een hek
Waterkwantiteit
Bouwen of niet bouwen?

Wonen in polder Rijnenburg

 1 tot 2 minuten leestijd.
Anieke Kranenburg is 28 jaar en algemeen bestuurder bij waterschap Vechtstromen
Bestuurszaken
Nieuwe garde in waterschapsbestuur

Jong… maar zeker niet onervaren

 2 tot 4 minuten leestijd.
portret van Japke-d. Bouma
Bestuurszaken
Interview

Iets helder uitleggen is ontzettend hard werken

 4 tot 6 minuten leestijd.
Herman Havekes is jurist en strategisch adviseur van de Unie van Waterschappen
Bestuurszaken
Zorgen over geld en grondwaterbeheer

Nieuwe hoogleraar pleit voor meer eenvoud

 3 tot 4 minuten leestijd.
De beste artikelen van Waterkracht in jouw inbox

Alles wat je wilt weten over toekomstbestendig waterbeheer!