Zoeken    |    Adverteren    Abonneren
Kreeftenvissers in de Grevelingen
Kreeftenvissers in de Grevelingen
Klimaat
Beroepsvissers in de Grevelingen

Grote gevolgen, maar geen bezwaren

 2 tot 3 minuten leestijd.
Waterschap Hollandse Delta werkt aan een dijkversterkingsproject langs de Oude Maas, het Spui, het Haringvliet en de Grevelingen. Dat heeft veel impact op de ecologie in het gebied. En op het werk van de beroepsvissers in de Grevelingen. In goed overleg kwamen ze eruit.


Esmee Wichard is omgevingsmanager van waterschap Hollandse Delta: “De dijken voldeden op vijf locaties niet meer aan de normen wat betreft zettingsvloeiing. Dat betekent dat er aan de buitenkant van de dijk zand kan wegvloeien en dat kan voor onstabiliteit van de dijk zorgen. Om dat tegen te gaan, plaatsen we grote stenen.”

Esmee Wichard

Esmee Wichard is omgevingsmanager
van waterschap Hollandse Delta

Ecologisch belang

De Grevelingen is een waardevol ecologisch gebied, wat de aanpak ingewikkelder maakte. “De dijkversterking heeft veel impact op de huidige habitat onder water”, zegt Esmee. “Je plaatst namelijk heel grote stenen op de dijken. Dat heeft invloed op bijvoorbeeld de Europese zeekreeften die op deze dijken leven. En daarmee ook op het werk van de kreeftenvissers in het gebied. Vissen is hun broodwinning. Daarom waren de kreeftenvissers een belangrijke stakeholder in dit project.”

‘Kleine kreeftjes worden vóór de werkzaamheden verplaatst’

Hans van Geesbergen, voorzitter van de Vereniging van Beroepsvissers de Grevelingen, legt uit: “Dit project betekent gegarandeerd schade aan de kreefthabitat. Gelukkig bleek het waterschap veel waarde te hechten aan ecologie en stond het al vanaf het begin open voor onze visie.”

Gezamenlijke afspraken

De input van alle stakeholders werd meegenomen in het ontwerpproces. Hans: “Het waterschap was vanaf het begin realistisch over de schade die het zou veroorzaken en ging de verantwoordelijkheid niet uit de weg. We hebben samen een plan ontwikkeld waarbij we kreeften veiligstellen en verplaatsen, om te voorkomen dat we de kreeftenpopulatie onherstelbaar beschadigen.”

Hans: “Met gezamenlijke afspraken beperken we de schade. Zo wordt het werk uitgevoerd ná het kreeftenseizoen, en worden bijvoorbeeld kleine kreeftjes verplaatst naar een andere locatie voor de werkzaamheden van start gaan. Ze worden daarna weer teruggeplaatst en zorgen dan hopelijk voor een nieuwe populatie.”

Hans van Geesbergen

Hans van Geesbergen is voorzitter
van de Vereniging van Beroepsvissers
de Grevelingen


Schadecompensatie

De kreeftenvissers weten dat er een aantal jaar niks gevangen zal worden in dit gebied. Hans: “Samen met een schadeadviesbureau is er gekeken naar hoe groot de financiële schade zal zijn. Op basis van eerdere cijfers is daar een schadecompensatie uitgekomen.” Esmee voegt toe: “Het is een harmonieuze samenwerking. We zijn trots dat we gedurende het hele traject geen zienswijzen of bezwaren hebben ontvangen. Dat laat zien hoe belangrijk het is om vanaf het begin stakeholders te betrekken en open te staan voor hun input.”

LinkedInWhatsAppEmail
LinkedInWhatsAppEmail
 
 

Ook interessant

Polder met schapen achter een hek
Waterkwantiteit
Bouwen of niet bouwen?

Wonen in polder Rijnenburg

 1 tot 2 minuten leestijd.
Anieke Kranenburg is 28 jaar en algemeen bestuurder bij waterschap Vechtstromen
Bestuurszaken
Nieuwe garde in waterschapsbestuur

Jong… maar zeker niet onervaren

 2 tot 4 minuten leestijd.
Sander Mager vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen
Waterkwantiteit
Handelen als één overheid

Nationaal Programma Landelijk Gebied vraagt lef

 95 tot 143 minuten leestijd.
Windmolens en een zeedijk waar fietsers fietsen
Energie
Tegen de stroom in

Waterschappen staan in de file

 2 tot 4 minuten leestijd.
De beste artikelen van Waterkracht in jouw inbox

Alles wat je wilt weten over toekomstbestendig waterbeheer!