Zoeken    |    Adverteren    Abonneren
Coördinator en gebiedsbeheerder Peter van Hees aan het werk
Coördinator en gebiedsbeheerder Peter van Hees aan het werk
Waterkwantiteit
Meelopen met… Peter van Hees, coördinator en gebiedsbeheerder Peelvenen

‘Omwonenden zijn heel blij dat ze een direct aanspreekpunt hebben’ 

 3 tot 5 minuten leestijd.
Welkom in de Deurnsche Peel, een van de laatste hoogveengebieden van Nederland. Waterschap Aa en Maas werkt hier aan een hoger waterpeil en natuurherstel. Coördinator en gebiedsbeheerder Peter van Hees houdt niet alleen het waterpeil in de gaten, maar heeft ook veel contact met de omwonenden.


Donderdag 4 juli, 6.40 uur. Peter is altijd vroeg op kantoor. Met een kop koffie gaat hij samen met Eric, beheer- en onderhoudsmedewerker, achter de computer zitten. Ze nemen de bijzonderheden door. Peter: “We bekijken in het TMX-systeem alle waterpeilen. Gisteren waren er een paar buien. In een paar compartimenten is een kleine verhoging van het waterpeil, maar het lijkt erop dat de stuw dat water goed liet weglopen.” Peter loopt nog even zijn mails door, en gaat dan met een nieuwe kop koffie naar buiten.

Multifunctionele badkuipen

Met ‘project Leegveld’ werd in de Deurnsche Peel (Natura 2000), gewerkt aan een hoger waterpeil en natuurherstel. Hoogveengebied is heel nat en moerassig. Het grondwater kon voorheen niet goed worden vastgehouden, daardoor verdroogde het veen. Bijzondere planten die afhankelijk zijn van een vochtig milieu dreigden verloren te gaan. Een flink maatregelenpakket was nodig om het watersysteem in en om het hoogveengebied te verbeteren. Peter: “Rondom het hoogveengebied legden we onder andere kades en compartimenten aan: een soort badkuipen die met elkaar in verbinding staan. De ‘badkuipen’ geven tegendruk aan het grondwater in de kern met het hoogveen. Zo blijft het grondwaterpeil in het hoogveengebied hoger en stabieler. Een aantal ‘badkuipen’ doet ook dienst als waterberging bij piekbuien, die steeds vaker voorkomen, om wateroverlast voor omliggende landbouwpercelen te voorkomen.”

Beveractiviteiten

Om het hele gebied regelmatig te bezoeken, rijdt Peter elke dag naar een ander punt; vandaag naar de waterinlaat bij de beek Vlier. “Hier legde de aannemer van Enexis afgelopen week elektriciteitskabels aan en heeft de maaiaannemer de kades gemaaid.” Hij controleert of de aannemers hun werk goed hebben uitgevoerd en wandelt verder over de keringen. 

Peter bekijkt aandachtig of er geen zandophopingen in de beek voorkomen, en of er schade is aangebracht door dassen of bevers. Hij ziet twee bevergraverijen. “Er zitten geen bevers in. Die zijn gewoon weer teruggegaan naar hun burcht.” Peter belt snel de coördinator beveractiviteiten, om ontheffing aan te vragen bij de provincie. Ook belt hij de aannemer om de gaten dicht te stoppen. Bij de stuw neemt Peter het peil op en controleert de peilbuis. “Hier zie ik verder geen gekkigheden.”

“Het is verbazingwekkend hoe snel de natuur zich herstelt”

Groen licht voor recreatie

Rond 12 uur rijdt Peter terug naar het district, waar hij samen met zijn collega’s een boterham eet. Om 13 uur begint het beheerdersoverleg van de Peelvenen: mensen van Staatsbosbeheer, provincie Noord-Brabant, gemeente Deurne en het waterschap Aa en Maas. Staatsbosbeheer meldt dat er twee paartjes kraanvogels gezien zijn en dus moeten beheerders alert zijn dat niemand het Natura 2000-gebied ingaat, vanwege het broedseizoen. Verder zijn de gemeente, Staatsbosbeheer en het waterschap bezig met een recreatieplan voor Leegveld. “Dat gaan we nu vormgeven, samen met de dorpsraden. Mensen mogen aangeven waar zij straks willen wandelen of fietsen. Daarna laten we ecologisch toetsen of dat ook kan.”

Peter van Hees aan het werk als coördinator en gebiedsbeheerder Peelvenen
Peter van Hees aan het werk als coördinator en gebiedsbeheerder Peelvenen

Rechtstreeks telefoonnummer

Na het overleg gaat Peter langs bij twee ‘mitigatieadressen’ die vlak bij het gebied van Leegveld liggen. Voorafgaand aan de uitvoering bleek dat deze woningen of percelen door de maatregelen kans hadden op waterschade. “De mensen wilden er toch graag blijven wonen, daarom legden we drainages aan. Ik ga vandaag even langs om te kijken hoe het gaat.” De bewoners zijn erg positief. De afgelopen maanden viel veel regen, de aanpassingen lijken te werken. “Het was spannend voor ze, maar het stelt gerust dat ze een direct aanspreekpunt hebben. Ze kunnen 24 uur per dag bij mij aan de bel trekken. Net als andere omwonenden trouwens.” 

Verbazingwekkend

“De uitvoering van het project duurde twee jaar. Vrachtwagens reden af en aan. Het leek een grote zandbak”, herinnert Peter zich. De omgeving keek met kritische ogen mee. “Dat is logisch, want het gebied stond flink op z’n kop.” Sinds vorig jaar zomer is het klaar. “Het is verbazingwekkend hoe snel de natuur zich herstelt. De omwonenden zien dat ook. Velen zijn nu erg over het gebied te spreken.” 

“Ik vertel graag een mooi verhaal over de historie van het veengebied”

Historische plek

Aan het eind van de middag bereidt Peter nog even een rondleiding voor. “Regelmatig organiseren we rond het Natura 2000-gebied een wandeling voor geïnteresseerden.” Peter laat tijdens de wandeling diverse compartimenten en stuwen zien én een voor hem bijzondere plek. “Dat is bij een wiek – een oude vaart – die intact is gelaten. Je ziet hier drie gebieden bij elkaar komen en hoe we het regenwater en inlaatwater uit de Maas verdelen. Op deze plek vertel ik graag een mooi verhaal over de historie van het veengebied.”

Doorwerken

Rond 16 uur loopt Peter langs zijn collega’s om even bij te praten. Dan stapt hij in de auto naar huis. “Vaak krijg ik onderweg nog wel wat telefoontjes.” Dat doorwerken hoort bij zijn werk. Hij vertelt over de extreem natte periode rond Kerstmis vorig jaar: “Mijn telefoon stond roodgloeiend. Met het hele district werkten we door en plaatsten bij vijf huizen extra pompen. Ik vind dat we dat verplicht zijn om te doen. Huizen en kassen bleven droog en we kweekten veel goodwill in de streek.”

LinkedInWhatsAppEmail
LinkedInWhatsAppEmail
 
 

Ook interessant

Anieke Kranenburg is 28 jaar en algemeen bestuurder bij waterschap Vechtstromen
Bestuurszaken
Nieuwe garde in waterschapsbestuur

Jong… maar zeker niet onervaren

 2 tot 4 minuten leestijd.
Sander Mager vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen
Waterkwantiteit
Handelen als één overheid

Nationaal Programma Landelijk Gebied vraagt lef

 95 tot 143 minuten leestijd.
Windmolens en een zeedijk waar fietsers fietsen
Energie
Tegen de stroom in

Waterschappen staan in de file

 2 tot 4 minuten leestijd.
Stefan Kuks, watergraaf van waterschap Vechtstromen
Waterkwantiteit
Meelopen met… watergraaf Stefan Kuks

Het klimaat verandert sneller, dus we moeten harder werken

 4 tot 7 minuten leestijd.
De beste artikelen van Waterkracht in jouw inbox

Alles wat je wilt weten over toekomstbestendig waterbeheer!